Sałatka Cezar
Domowa smakuje najlepiej!
Składniki:
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mała gałązka rozmarynu
- starty ser żółty np. Gouda
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
Sos:
- 1 żółtko
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 35 g startego parmezanu
- sól, pieprz sok z ćwiartki cytryny
- 4 kromki pszennego chleba tostowego (np. Dan Cake)
- łyżka masła
Przygotowanie:
1. Sałatę dzielimy na listki, myjemy, osuszamy i rwiemy na 2-3 cm kawałki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i pozostawiamy w całości. Posypujemy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami po czym smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Ściągamy pierś z patelni i odstawiamy, aby "odpoczęła".
2. W małej miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą jedno żółtko, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jogurt i starty parmezan. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 10 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, a kromki chleba tostowego kroimy w kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Czas na połączenie wszystkich składników. Do dużej miski wsypujemy sałatę, pokrojoną w paski pierś z kurczaka, listki rozmarynu i starty ser Gouda.
3. Całość polewamy sosem i posypujemy grzankami.