Reklama

Reklama

Sałatka Cezar

Domowa smakuje najlepiej!

Składniki:

  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  •  mała gałązka rozmarynu
  • starty ser żółty np. Gouda
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy

Sos:

  • 1 żółtko
  •  2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 35 g startego parmezanu
  • sól, pieprz sok z ćwiartki cytryny
  • 4 kromki pszennego chleba tostowego (np. Dan Cake)
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Reklama

1. Sałatę dzielimy na listki, myjemy, osuszamy i rwiemy na 2-3 cm kawałki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i pozostawiamy w całości. Posypujemy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami po czym smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.  Ściągamy pierś z patelni i odstawiamy, aby "odpoczęła".

2. W małej miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą jedno żółtko, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jogurt i starty parmezan. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 10 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, a kromki chleba tostowego kroimy w kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Czas na połączenie wszystkich składników. Do dużej miski wsypujemy sałatę, pokrojoną w paski pierś z kurczaka, listki rozmarynu i starty ser Gouda.

3. Całość polewamy sosem i posypujemy grzankami.

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje