Reklama

Reklama

Sałatka Cezar

Wyśmienita w smaku, sycąca i pożywna. Nikt się jej nie oprze!

Składniki

  • 1/2 główki sałaty rzymskiej
  • 250 g piersi z kurczaka
  • Tarty parmezan
  • bagietka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku

Składniki - sos

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka pokroić na paski, doprawić solą i pieprzem oraz posmarować oliwą. Rozgrzać patelnię, smażyć mięso przez kilka minut z każdej strony, w międzyczasie skrapiać dodatkową oliwą. Odłożyć do innego naczynia.

Reklama

Na tę samą patelnię włożyć pokrojoną w kosteczkę bagietkę, zmniejszyć ogień i smażyć przez kilka minut mieszając, aż grzanki będą chrupkie. Odłożyć.

Sos Cezar: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać.

Sałatę opłukać,  posiekać, wymieszać z połową sosu, wyłożyć do salaterek lub talerzy. Doprawić solą w razie potrzeby.

Dodać kurczaka, skropić resztą sosu, posypać tartym parmezanem, dodać na koniec grzanki. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje