Najlepsze danie na komunijny obiad. Pochwałom nie będzie końca

Co podać na przyjęciu komunijnym?
Co podać na przyjęciu komunijnym?251020002046123RF/PICSEL

Co podać na obiad komunijny? Zacznij od wyjątkowej zupy

Rosół to komunijny klasyk obiadowy.
Rosół to komunijny klasyk obiadowy.123RF/PICSEL

Co na drugie danie na komunię? Przestrzeń na kulinarne popisy

  • Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym, podawane z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Danie pełne aromatu, idealnie wpisujące się w polską kuchnię świąteczną, a jednocześnie eleganckie w formie.
  • Rolady wołowe z boczkiem, ogórkiem i cebulką, z sosem pieczeniowym i puree ziemniaczanym - dla miłośników tradycyjnych smaków w odświętnym wydaniu.
  • roladki z indyka ze szpinakiem i serem feta, w sosie śmietanowym, serwowane z ziemniaczkami gratin i bukietem warzyw,
  • łosoś pieczony z masłem ziołowym, podany z risotto cytrynowym i sałatką z rukoli i granatu - delikatne, lekkie, a przy tym niezwykle stylowe.
Zapiekane roladki to świetny pomysł na drugie danie.
Zapiekane roladki to świetny pomysł na drugie danie.123RF/PICSEL

Czas na deser - czym zaskoczyć gości na komunii?

  • bezy z kremem mascarpone i owocami sezonowymi,
  • pucharki z musem z białej czekolady i maliną,
  • mini serniczki na zimno w słoiczkach,
  • kolorowe galaretki warstwowe,
  • babeczki z kremem waniliowym i posypką,
  • fontanna czekoladowa z owocami.
Szykownie udekorowany stół pełen różnorodnych deserów, w tym niewielkie szklaneczki z musami, ciasteczka z czekoladą i owocami oraz ciastka francuskie. Zdobienie potraw jest staranne i apetyczne, a całość tworzy elegancki klimat przyjęcia.
Na jakie komunijne desery warto się zdecydować?Pawel Horosiewicz123RF/PICSEL

Co podać na komunii w domu? Praktyczne podejście z klasą

  • Dania pieczone w naczyniach żaroodpornych - np. schab ze śliwką, karkówka w sosie cebulowym, czy aromatyczne zapiekanki warzywne.
  • Zimna płyta na start - wędliny, sery, sałatki, pasztety i roladki z tortilli zaspokoją pierwszy głód i pozwolą gospodarzom spokojnie podać gorące dania.
  • Bufet deserowy - drobne, efektowne słodkości w wersji mini: babeczki, bezy, pucharki z musem czekoladowym, galaretki dla dzieci.

Zobacz również:

W PRL nazywano ją "polskim Diorem". O ciuchach z tą metką marzyły PolkiINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?