Najlepsze danie na komunijny obiad. Pochwałom nie będzie końca
Decydujesz się zorganizować przyjęcie komunijne w domu? Zatem musisz zaplanować, czym poczęstujesz swoich gości. Co podać na obiad komunijny? Na pewno coś innego, niż w tygodniu, a nawet w święta. Podtrzymaj podniosłą atmosferę z kościoła i sprawdź nasze pomysły na wyjątkowe potrawy, które będą doskonałe do wspólnego świętowania przy stole.

Spis treści:
Co podać na obiad komunijny? Zacznij od wyjątkowej zupy
Komunijny obiad rozpoczyna się zazwyczaj od zupy - i choć klasyczny rosół z domowym makaronem ma swoich wiernych fanów, coraz więcej gospodarzy decyduje się na lekką zmianę.
Rosół z perliczki, z dodatkiem lubczyku i cienkiego makaronu, to propozycja dla tych, którzy chcą pozostać przy tradycji, ale nadać jej nieco bardziej wykwintny charakter. Inną opcją jest krem z białych warzyw z grzanką serową - subtelny, elegancki i efektowny.

Dla odważniejszych - zupa borowikowa w cieście francuskim, serwowana w pojedynczych miseczkach, które wyglądają jak małe dzieła sztuki. Aromatyczna i sycąca, z pewnością zrobi wrażenie nie tylko na kulinarnych entuzjastach.
Co na drugie danie na komunię? Przestrzeń na kulinarne popisy
To właśnie tutaj rozgrywa się główna bitwa o uznanie gości. Drugie danie powinno być przemyślane - łączyć smak, estetykę i praktyczność, szczególnie jeśli planujemy serwować posiłek w warunkach domowych. Chodzi o zaplanowanie posiłki, które w dużej mierze można przygotować z wyprzedzeniem, a potem tylko podgrzać i dość sprawnie wydać. Co na 2 danie na komunię?
Propozycje klasyczne, ale wykwintne:
- Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym, podawane z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Danie pełne aromatu, idealnie wpisujące się w polską kuchnię świąteczną, a jednocześnie eleganckie w formie.
- Rolady wołowe z boczkiem, ogórkiem i cebulką, z sosem pieczeniowym i puree ziemniaczanym - dla miłośników tradycyjnych smaków w odświętnym wydaniu.
Coś lżejszego i nowocześniejszego:
- roladki z indyka ze szpinakiem i serem feta, w sosie śmietanowym, serwowane z ziemniaczkami gratin i bukietem warzyw,
- łosoś pieczony z masłem ziołowym, podany z risotto cytrynowym i sałatką z rukoli i granatu - delikatne, lekkie, a przy tym niezwykle stylowe.

Czas na deser - czym zaskoczyć gości na komunii?
Każdy obiad komunijny powinien się zakończyć słodkim akcentem. Na przyjęciu nie może oczywiście zabraknąć tematycznego tortu, jednak zazwyczaj do kawy serwuje się jeszcze inne słodkości. Oto kilka ciekawych pomysłów na słodki stół:
- bezy z kremem mascarpone i owocami sezonowymi,
- pucharki z musem z białej czekolady i maliną,
- mini serniczki na zimno w słoiczkach,
- kolorowe galaretki warstwowe,
- babeczki z kremem waniliowym i posypką,
- fontanna czekoladowa z owocami.

Co podać na komunii w domu? Praktyczne podejście z klasą
Organizacja komunii w domu ma swoje zalety - większą swobodę, bardziej kameralną atmosferę i osobisty charakter. Dania główne trzeba jednak przygotować wcześniej, aby potem szybko wydać, bez tracenia w kuchni długich godzin. Oto kilka pomysłów, które są najbardziej praktyczne.
- Dania pieczone w naczyniach żaroodpornych - np. schab ze śliwką, karkówka w sosie cebulowym, czy aromatyczne zapiekanki warzywne.
- Zimna płyta na start - wędliny, sery, sałatki, pasztety i roladki z tortilli zaspokoją pierwszy głód i pozwolą gospodarzom spokojnie podać gorące dania.
- Bufet deserowy - drobne, efektowne słodkości w wersji mini: babeczki, bezy, pucharki z musem czekoladowym, galaretki dla dzieci.
Pamiętaj, że dania na komunię w domu powinny być nie tylko smaczne, ale też wygodne w serwowaniu i estetyczne. Im mniej talerzy do biegania, tym więcej czasu na świętowanie. Na stole powinny znaleźć się także napoje np. domowa lemoniada z miętą i limonką (koniecznie w karafkach), soki owocowe, woda w szklanych butelkach.