Reklama

Reklama

Sałatka cezar z grillowanym mięsem

Pożywna i sycąca!

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 małe pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/2 bagietki
  • 12-15 pomidorków
  • 8 jajek przepiórczych (lub 4 kurze)
  • 8-10 liści sałaty rzymskiej
  • po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, bazylii, oregano i mielonej słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smarowania i smażenia

Składniki - sos

  • 2 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • duża szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj, osusz. Bagietkę potnij na kromki, ponacinaj je głęboko w kratkę. 1 ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z 2-3 łyżkami oleju i mieloną papryką. Dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. Taką mieszanką posmaruj mięso i kromki bagietki. Zrumień z obu stron na patelni grillowej. Odłóż do ostudzenia. Mięso potnij w plasterki, kromki bagietki połam na małe grzanki. 

2. Jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój na połówki lub ćwiartki. Pomidorki i sałatę opłucz, osusz. Pomidorki przetnij na połówki, sałatę porwij. 3 Przygotuj sos: czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Żółtka, czosnek, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz ubij na gładką masę. Na sałacie ułóż kurczaka, jajka, pomidorki i grzanki. Podaj z sosem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje