Sałatka cezar z grillowanym mięsem
Pożywna i sycąca!

Składniki
- 4 małe pojedyncze piersi z kurczaka
- 1/2 bagietki
- 12-15 pomidorków
- 8 jajek przepiórczych (lub 4 kurze)
- 8-10 liści sałaty rzymskiej
- po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, bazylii, oregano i mielonej słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- olej do smarowania i smażenia
- sos
- 2 żółtka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- duża szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyj, osusz. Bagietkę potnij na kromki, ponacinaj je głęboko w kratkę. 1 ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z 2-3 łyżkami oleju i mieloną papryką. Dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. Taką mieszanką posmaruj mięso i kromki bagietki. Zrumień z obu stron na patelni grillowej. Odłóż do ostudzenia. Mięso potnij w plasterki, kromki bagietki połam na małe grzanki. 2. Jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój na połówki lub ćwiartki. Pomidorki i sałatę opłucz, osusz. Pomidorki przetnij na połówki, sałatę porwij. 3 Przygotuj sos: czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Żółtka, czosnek, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz ubij na gładką masę. Na sałacie ułóż kurczaka, jajka, pomidorki i grzanki. Podaj z sosem.