Takiego majonezu z pewnością nie jadłaś. Podkręci smak każdej potrawy
Koreański majonez gochu-mayo to nieodzowny składnik wielu azjatyckich potraw. Od pewnego czasu dodawany jest także, aby wzbogacić smak burgerów, placków warzywnych, smażonych mięs i wielu innych potraw. Okazuje się bowiem, że ten oryginalny, pikantny smak stanowi fantastyczny dodatek, dzięki czemu znane i lubiane dania zyskują całkiem nową odsłonę.

Gochu-mayo prosto z Korei
Gochu-mayo lub gochujang mayo, to sos stworzony na bazie dobrze nam znanego majonezu, ale różni się kilkoma rzeczami. Przede wszystkim gochu-mayo nie jest tak delikatny i neutralny w smaku jak zwykły biały majonez. Różni się także dodatkami, kolorem i stopniem pikantności. Europejskie podniebienia zachwyciły się tym smacznym, kremowym sosem, który potrafi odmienić cały smak spożywanego dania. Bogaty, pikantny smak uzyskuje się dodając do masy majonezowej pastę gochujang, od której wzięła się nazwa.
Zobacz również:
Gochujang to pasta z pastą chili z dodatkiem fermentowanej soi i ryżu. Brzmi bardzo egzotycznie, ale bez problemu można ją znaleźć na półkach sklepowych oraz zamówić przez Internet. Sama pasta używana jest od dawna w tradycyjnej kuchni azjatyckiej, dodając wyrazistego posmaku wszelkim mięsnym i warzywnym daniom i stanowiąc bazę ostrego sosu. Różni się od znanych powszechnie past chili właśnie dodatkiem fermentowanej soi, dzięki czemu oprócz pikanterii, wyczuwamy dodatkowe nuty pobudzające kubki smakowe. Sama może być nieco za ostra dla typowego europejskiego podniebienia, dlatego zaczęto wzbogacać nią kremową bazę majonezową.
Szybki przepis na prawdziwe gochu-mayo
Jeśli chcemy dodać do domowego burgera, frytek, placków warzywnych lub innych potraw gochu mayo, najprościej będzie dodać odrobinę pasty do gotowego majonezu, dostosowując ostrość do własnych upodobań. Jednak warto pokusić się o przygotowanie majonezu gochu-mayo od podstaw, by poznać pełny smak tego koreańskiego sosu. Wystarczy 5 minut. Spróbujecie?

Składniki:
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 300 ml oleju,
- 1 łyżeczka octu ryżowego,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- 30-50 g pasty gochujang,
- 30 ml sosu sojowego,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka MSG (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do miski dodajemy żółtka, musztardę, sok z limonki i energicznie mieszamy trzepaczką.
- Następnie cienką strużką dodajemy olej, cały czas mieszając.
- Kolejno dodajemy resztę składników, również mieszając, aż uzyskamy pożądaną, kremową konsystencję.
Gochu-mayo doskonale sprawdzi się jako dodatek do jajek na twardo, burgerów, nuggetsów, frytek, tortilli. Smacznego!