Sezon na smaczne warzywo coraz bliżej. Reguluje pracę jelit i obniża cholesterol
Sezon na szparagi zbliża się wielkimi krokami, a wielu z nas nie może się doczekać, aż pojawią się w sklepach i na naszych talerzach. To nie tylko wyjątkowy przysmak, ale także warzywo pełne cennych wartości odżywczych. Oto dlaczego warto włączyć je do swojej diety.

Sezon na szparagi. Kiedy najlepiej je jeść
Szparagi pojawiają się w sprzedaży zazwyczaj od połowy kwietnia do końca czerwca. Ich dostępność jest ograniczona ze względu na specyficzny cykl wzrostu - młode pędy są jadalne tylko przez kilka tygodni. Z czasem stają się twarde i łykowate, co sprawia, że tracą swoje walory smakowe.

Szparagi to rośliny wieloletnie, uprawiane na stałych plantacjach. Ich wzrost zależy od temperatury i wilgotności gleby, dlatego ciepła wiosna sprzyja ich szybszemu pojawieniu się na rynku. Z uwagi na krótki sezon warto wykorzystać ten czas i jak najczęściej włączać szparagi do swojej diety.
Zobacz również:
Szparagi - bogactwo wartości odżywczych
Szparagi są nie tylko lekkostrawne, ale także wyjątkowo bogate w składniki odżywcze. Zawierają zaledwie 20 kcal w 100 gramach, co czyni je idealnym warzywem dla osób dbających o linię. Mimo niskiej kaloryczności są prawdziwą bombą witamin i minerałów. Znajdziemy w nich duże ilości;
- wapnia
- potasu
- magnezu
- selenu
Są też świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz K. Szczególnie cenny jest zawarty w nich kwas foliowy, który odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i jest niezbędny w diecie kobiet planujących ciążę.
Szparagi wyróżniają się także wysoką zawartością błonnika, który:
- reguluje trawienie i wspomaga pracę jelit,
- pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu,
- zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2,
- wspiera rozwój zdrowej mikroflory jelitowej.
Dodatkowo fioletowe odmiany szparagów są bogate w antocyjany - silne przeciwutleniacze, które chronią komórki przed starzeniem i wspomagają układ odpornościowy.
Kto powinien unikać szparagów? Te osoby muszą uważać
Mimo wielu prozdrowotnych właściwości szparagi nie są odpowiednie dla wszystkich. Osoby cierpiące na dnę moczanową powinny ograniczyć ich spożycie, ponieważ zawierają puryny - związki mogące zwiększać poziom kwasu moczowego w organizmie. Z tego samego powodu szparagi mogą być niewskazane w diecie osób z kamicą moczanową.

Warto również pamiętać, że szparagi mają naturalne właściwości moczopędne, dlatego osoby z problemami nerkowymi powinny skonsultować ich spożycie z lekarzem.
Zobacz również:Długo mieliśmy ją za chwast. Bije na głowę zwykłe sałaty