Sałatka farmerska z bobem
Smakuje wspaniale!

Składniki
- 60 dag młodego bobu,
- 8 grubszych plasterków chudego wędzonego boczku
- 1 duża czerwona cebula
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 szkl. pestek słonecznika
- sól
- mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
1. Bób przebierz, opłucz, wrzuć do wrzątku, gotuj przez 10-15 minut (do miękkości). W połowie gotowania posól. Potem odcedź i osącz na sitku. Cebulę obierz, posiekaj. Plasterki boczku włóż na rozgrzaną patelnię i usmaż na rumiano. Zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Wymieszaj ją z bobem oraz plasterkami boczku. Szczypiorek opłucz, osusz. Kilka źdźbeł odłóż do dekoracji, resztę szczypiorku posiekaj. 2. Sałatkę przypraw pieprzem. Posyp posiekanym szczypiorkiem i pestkami słonecznika. Przemieszaj. Przed podaniem udekoruj odłożonym szczypiorkiem.