Sałatka jajeczna
Wygląda zachęcająco, radośnie, świeżo i wywołuje wiosenne skojarzenia. Sałatka jajeczna, choć nie zawiera ani grama mięsa, jest bardzo sycąca i treściwa. Odpowiednio udekorowana, stanie się też ozdobą stołu. Nietrwałą, bo znika błyskawicznie.

Składniki
- 8 jajek
- garść szczypiorku
- garść koperku
- 1 cebula
- 1/2 szklanki selera naciowego
- 1-2 korniszony
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- papryka słodka/ostra (przyprawa)
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę. Obieramy, oczyszczamy i rozdrabniamy ząbek czosnku i cebulę (ją kroimy w małą kosteczkę). Drobno kroimy seler. Wszystkie składniki (poza łyżką szczypiorku i jednym jajkiem, które odkładamy do dekoracji) łączymy w misce, mieszamy, doprawiamy. Całość schładzamy przed podaniem.