Reklama

Reklama

Sałatka jajeczna

Wygląda zachęcająco, radośnie, świeżo i wywołuje wiosenne skojarzenia. Sałatka jajeczna, choć nie zawiera ani grama mięsa, jest bardzo sycąca i treściwa. Odpowiednio udekorowana, stanie się też ozdobą stołu. Nietrwałą, bo znika błyskawicznie.

Składniki

  • 8 jajek
  • garść szczypiorku
  • garść koperku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki selera naciowego
  • 1-2 korniszony
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • papryka słodka/ostra (przyprawa)
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę. Obieramy, oczyszczamy i rozdrabniamy ząbek czosnku i cebulę (ją kroimy w małą kosteczkę). Drobno kroimy seler. 

Wszystkie składniki (poza łyżką szczypiorku i jednym jajkiem, które odkładamy do dekoracji) łączymy w misce, mieszamy, doprawiamy. Całość schładzamy przed podaniem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje