Sałatka makaronowa z szynką i groszkiem
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń producenta.

Składniki
na 4 porcje
- Makaron Pełne Ziarno Kokardki 400 g np. Lubella
- 1 duży por
- Zielony groszek 300 g
- Szynka wędzona 150 g
- Zielony ogórek 100 g
- Czerwona cebula 70 g
- Oliwa z oliwek
- Szczypiorek
- Sól, pieprz
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń producenta.
2. Pora myjemy, przecinamy wzdłuż i siekamy na drobne półksiężyce. Szynkę kroimy w średnią kostkę, obranego wcześniej ogórka - w talarki, a cebulę w drobne piórka.
3. Wszystko składniki mieszamy z makaronem, oliwą z oliwek, solą, pieprzem a także posiekanym szczypiorkiem.
Czas przygotowania: ok. 20 minut