Sałatka małosolna

Mieszanka ulubionych smaków Polaków: ziemniaków i ogórków małosolnych zachwyci domowników oraz gości. Jest banalna do przygotowania i wyjątkowo smaczna.

Sałatka małosolna
Sałatka małosolna123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Sos: zalewę z ogórków (możesz zastąpić ją sokiem jabłkowym) wymieszaj z musztardą. Dodaj  przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i odrobinę pieprzu. Utrzyj  z olejem na gładki sos. Odstaw  na czas przygotowywania sałatki  (nie wkładaj go do lodówki).

2. Sałatka: zagotuj osoloną wodę z zielem, listkami i nasionami gorczycy. Przyprawy możesz zawiązać w jałowy gazik, by łatwiej było je potem wyjąć. Wrzuć obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj do pierwszej miękkości. Odcedź i ostudź.

3. Rzodkiewki umyj i pokrój na ćwiartki. Zalej je 1/3 szkl. zalewy z ogórków i odstaw na 30 minut. Jeśli listki rzodkiewki nie są zbyt twarde i kłujące, możesz również  dodać je do sałatki. Ogórki pokrój na ćwierćplasterki. Koperek umyj, osusz i posiekaj.

4. Rzodkiewki osącz. Wymieszaj  z ziemniakami, ogórkami i koperkiem. Polej 2 łyżkami sosu, tak  by pokrył tylko cienką warstwą wszystkie składniki. Chłodź przez 20 minut. Pozostały sos przelej do sosjerki, ustaw na stole obok sałatki.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas