Sałatka małosolna
Mieszanka ulubionych smaków Polaków: ziemniaków i ogórków małosolnych zachwyci domowników oraz gości. Jest banalna do przygotowania i wyjątkowo smaczna.
Sposób przygotowania:
1. Sos: zalewę z ogórków (możesz zastąpić ją sokiem jabłkowym) wymieszaj z musztardą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i odrobinę pieprzu. Utrzyj z olejem na gładki sos. Odstaw na czas przygotowywania sałatki (nie wkładaj go do lodówki).
2. Sałatka: zagotuj osoloną wodę z zielem, listkami i nasionami gorczycy. Przyprawy możesz zawiązać w jałowy gazik, by łatwiej było je potem wyjąć. Wrzuć obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj do pierwszej miękkości. Odcedź i ostudź.
3. Rzodkiewki umyj i pokrój na ćwiartki. Zalej je 1/3 szkl. zalewy z ogórków i odstaw na 30 minut. Jeśli listki rzodkiewki nie są zbyt twarde i kłujące, możesz również dodać je do sałatki. Ogórki pokrój na ćwierćplasterki. Koperek umyj, osusz i posiekaj.
4. Rzodkiewki osącz. Wymieszaj z ziemniakami, ogórkami i koperkiem. Polej 2 łyżkami sosu, tak by pokrył tylko cienką warstwą wszystkie składniki. Chłodź przez 20 minut. Pozostały sos przelej do sosjerki, ustaw na stole obok sałatki.