Reklama

Reklama

Sałatka małosolna

Mieszanka ulubionych smaków Polaków: ziemniaków i ogórków małosolnych zachwyci domowników oraz gości. Jest banalna do przygotowania i wyjątkowo smaczna.

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 5 osób

Składniki - sałatka:

  • 70 dag ziemniaków
  • 5 ogórków małosolnych z zalewą
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • sól

Składniki - sos:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki zalewy z ogórków
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta cukru
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Sos: zalewę z ogórków (możesz zastąpić ją sokiem jabłkowym) wymieszaj z musztardą. Dodaj  przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i odrobinę pieprzu. Utrzyj  z olejem na gładki sos. Odstaw  na czas przygotowywania sałatki  (nie wkładaj go do lodówki).

Reklama

2. Sałatka: zagotuj osoloną wodę z zielem, listkami i nasionami gorczycy. Przyprawy możesz zawiązać w jałowy gazik, by łatwiej było je potem wyjąć. Wrzuć obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj do pierwszej miękkości. Odcedź i ostudź.

3. Rzodkiewki umyj i pokrój na ćwiartki. Zalej je 1/3 szkl. zalewy z ogórków i odstaw na 30 minut. Jeśli listki rzodkiewki nie są zbyt twarde i kłujące, możesz również  dodać je do sałatki. Ogórki pokrój na ćwierćplasterki. Koperek umyj, osusz i posiekaj.

4. Rzodkiewki osącz. Wymieszaj  z ziemniakami, ogórkami i koperkiem. Polej 2 łyżkami sosu, tak  by pokrył tylko cienką warstwą wszystkie składniki. Chłodź przez 20 minut. Pozostały sos przelej do sosjerki, ustaw na stole obok sałatki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: sałatki | sałatki wiosenne | Sałatka z ziemniakami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje