Sałatka mimoza

Sałatka mimoza to słynny przysmak kuchni rosyjskiej, obecnie funkcjonujący w wielu wariantach. U nas tym razem wersja dość klasyczna, z tuńczykiem.

Prezentuje się wyjątkowo efektownie
Prezentuje się wyjątkowo efektownie123RF/PICSEL

1. Ziemniaki i marchewki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, studzimy, obieramy i kroimy bardzo drobno lub ścieramy na tarce.

2. Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy.

3. Ugotowane jajka obieramy, oddzielamy białka i żółtka, ścieramy osobno. Ścieramy ser.

4. Na dnie salaterki układamy ziemniaki, wykładamy na nie warstwę tuńczyka osączonego z zalewy, następnie cebulę i starte jabłko. Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, rozprowadzamy na warstwie jabłecznej. Dokładamy warstwę białek, marchewek, majonezu oraz startego żółtego sera, na wierzchu rozprowadzamy majonez oraz dokładamy warstwę żółtek. 

5. Dekorujemy sałatkę szczypiorkiem i koperkiem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas