Sałatka nicejska
Prosta, smaczna i efektowna sałatka na każdą okazję.

Składniki
na 4-6 porcji
- 1 puszka tuńczyka
- 4 ziemniaki
- 20 dag fasolki szparagowej
- 3 pomidory
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 1 puszka anchois
- 1/2 główki sałaty
- 1/2 szklanka oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- estragon
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować, ostudzić. Fasolkę przebrać, usunąć twarde włókna, ugotować na półtwardo, przelać zimną wodą, ostudzić. Pomidory, paprykę, umyć, pokroić w cząstki, cebulę oczyścić, posiekać w cienkie plasterki. Sałatę umyć, osuszyć, częścią liści wyłożyć salaterkę, resztę porwać.
Z oliwy, zmiażdżonego czosnku, octu, soli, pieprzu i estragonu ukręcić sos. Warzywa wymieszać ze sobą, zalać 3/4 sosu. Tuńczyka i anchois osączyć, dodać do sałatki, skropić pozostałym sosem.