Reklama

Reklama

Sałatka nicejska

Prosta, smaczna i efektowna sałatka na każdą okazję.

Składniki na 4-6 porcji

  • 1 puszka tuńczyka
  • 4 ziemniaki
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 3 pomidory
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 1 puszka anchois
  • 1/2 główki sałaty
  • 1/2 szklanka oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • estragon

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować, ostudzić. Fasolkę przebrać, usunąć twarde włókna, ugotować na półtwardo, przelać zimną wodą, ostudzić. Pomidory, paprykę, umyć, pokroić w cząstki, cebulę oczyścić, posiekać w cienkie plasterki. Sałatę umyć, osuszyć, częścią liści wyłożyć salaterkę, resztę porwać.

Reklama

Z oliwy, zmiażdżonego czosnku, octu, soli, pieprzu i estragonu ukręcić sos. Warzywa wymieszać ze sobą, zalać 3/4 sosu. Tuńczyka i anchois osączyć, dodać do sałatki, skropić pozostałym sosem.

Dowiedz się więcej na temat: Sałatka nicejska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje