Reklama

Reklama

Sałatka nicejska z tuńczykiem

Ta sałatka może służyć za cały posiłek!

Składniki:

  • 6 średnich młodych ziemniaków
  • 6 jajek
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 żółta papryka
  • 6 pomidorków
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 główka sałaty 

Reklama

SOS WINEGRET:

  • 1 cytryna
  • 7 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki wyszoruj albo cieniutko obierz i ugotuj w lekko posolonej wodzie. Następnie odcedź, wystudź i pokrój w plasterki. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki, a gdy wystygną, potnij na cząstki.

Cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk potnij w paseczki. Pomidorki podziel na połówki. Tuńczyka osącz. Sałatę porwij na kawałki.

Rozdrobnione składniki wymieszaj w salaterce. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Z cytryny wyciśnij sok, utrzyj go z odrobiną soli i pieprzu. Dodaj oliwę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Ubij na jednolity sos. Polej nim sałatkę.

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | sałatka | cebula

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje