Sałatka owocowa
Na letnie przyjęcia.

Składniki na 8 porcji:
- 1 mały arbuz, - 4-5 moreli, - 2-3 kiwi, - po 20 dag jasnych i ciemnych winogron, - 20 dag malin, - 20 dag borówek amerykańskich, - 20 dag czereśni, - 1 limonka, - pół pęczka mięty, - 1 kieliszek brandy, - 3-4 łyżki cukru,
Przygotowanie:
1. Wszystkie owoce umyj, osusz. Arbuz przekrój na pół. Z miąższu półokrągłą łyżeczką powycinaj kuleczki, odrzucając pestki. Przy skórce pozostaw około 1 cm warstwę miąższu. 2. Wydrążone łupiny arbuza ponacinaj tak, aby powstał dekoracyjny wzorek. Wstaw do lodówki. Winogrona oderwij od gałązek. Obierz kiwi. Wydryluj czereśnie. Przebierz maliny i borówki. 3. Morele pokrój na połówki, usuń pestki, miąższ pokrój na cząstki. Kiwi potnij w półplasterki. Limonkę sparz, zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok. Dodaj cukier. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. 4. Wszystkie owoce przełóż do schłodzonej skórki arbuza. Sałatkę polej sokiem z limetki i alkoholem. Posyp posiekaną miętą. Przemieszaj. Ponownie wstaw do lodówki na około 3-4 godziny.
Lubisz sałatki? Wypróbuj też: