Sałatka pomidorowo-rukolowa z czosnkowymi grzankami
Pyszna letnia przekąska.
- 150 g bagietki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 250 g czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych
- 2 pęczki rukoli
- 250 g sera mozzarella
- 6 gałązek mięty
- 150 g jogurtu naturalnego
- pieprz
- cukier
- 2 łyżki octu balsamicznegoPrzygotowanie:
Bagietkę pokroić na kromki. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażać kromki z obu stron na zloty kolor. Lekko posolić, zdjąć, natrzeć czosnkiem. Duże pomidory pokroić w plastry, małe przekroić na pół. Mozzarellę pokroić w plastry.
Z mięty oberwać listki. Połowę listków drobno pokroić, wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
W misce wymieszać pomidory, rukolę, pozostałe listki mięty i mozzarellę. Skropić 3 łyżkami oliwy i octem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sałatkę podawać z grzankami i dipem.
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 1760 kJ/420 kcal