Sałatka rozmaitości
Będzie idealna na lunch albo drugie śniadanie.

Składniki
- 2 grube plastry szynki gotowanej lub wędzonej,
- 2 grube plastry żółtego sera,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 pomidor,
- 1 duży ogórek sałatkowy,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zielona,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2-3 łyżki oliwy,
- ulubione zioła.
Ser i szynkę pokroić w małą kostkę. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pociąć w kosteczkę. Papryki umyć, usunąć nasionka, miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Umyć, osuszyć ogórek, pociąć w słupki ok. 1 cm. Przygotować sos winegret: ocet utrzeć z solą, odrobiną pieprzu oraz oliwą. Dodać ulubione zioła i odstawić na chwilę. W głębokiej misce wymieszać szynkę, ser, osączoną kukurydzę oraz pokrojone warzywa. Przygotowaną sałatkę przełożyć do ozdobnej salaterki, zalać sosem, można lekko schłodzić.