Reklama

Reklama

Sałatka ryżowa

Jedna z naszych redakcyjnych koleżanek przyznała, że jest to ulubiona sałatka jej męża, nic dziwnego - przetestowaliśmy ten przepis, rzeczywiście jest pyszna!

Składniki

  • 300 g szynki konserwowej
  • 1 słoik selera marynowanego (300 g, po odsądzeniu 150 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 2 woreczki ryżu basmati
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano

1. Ryż (dwa woreczki) gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Ugotowany odstawiamy do przestygnięcia.

2. Szatkujemy kapustę, paprykę i cebulkę kroimy drobno, szynkę kroimy w kosteczkę, marynowany seler odsączamy.

3. W większej misce sałatkowej łączymy wszystkie składniki (łącznie z przestudzonym ryżem), dodajemy cztery łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy, wrzucamy przyprawy, mieszamy całość bardzo starannie. Chłodzimy sałatkę w lodówce minimum dwie godziny.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje