Bije na głowę zwykłą sałatę. Najlepszy na anemię i pracę serca
Musztardowiec to wciąż nieodkryta w Polsce roślina o wyjątkowym smaku i wielu właściwościach leczniczych. W jej liściach zamknięty jest pikantny smak gorczycy. Musztardowiec jest bardzo łatwy w uprawie, a w kuchni można go wykorzystać na wiele różnych sposobów. Świetnie wpływa na układ nerwowy i odpornościowy, pomoże zwalczyć anemię. Sprawdź, czym jest musztardowiec i jak go stosować.
Spis treści:
Czym jest musztardowiec i jak smakuje?
Musztardowiec, zwany też gorczycą sarebską albo kapustą sitowatą, to roślina z rodziny kapustowatych, pochodzi z Azji. Z jego nasion wytwarza się popularną musztardę. Coraz bardziej znane na całym świecie staje się jednak spożywanie liści musztardowca. Uprawiane są różne jego odmiany, łącznie z ozdobnymi służącymi do dekoracji potraw. Jadalne liście musztardowca są duże, błyszczące i postrzępione o intensywnie zielonej lub fioletowej barwie. Charakteryzują się one intensywnym pikantnym smakiem - im większe liście, tym bardziej wyrazisty smak.
Jak musztardowiec wpływa na zdrowie?
Musztardowiec zawiera dużo cennych witamin: A, C, E , K, jest bogatym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, kwasu foliowego i sulforafanu. Ten ostatni wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe i detoksykujące. Działa również antybakteryjnie i pomaga zwalczyć bakterię Helicobacter pylori, która odpowiada za wrzody żołądka. Musztardowiec świetnie wpływa na procesy krwiotwórcze i zmniejsza ryzyko anemii. Wspiera też funkcjonowanie układu krążenia i pracę serca. Świetnie wpływa na układ nerwowy - poprawia pamięć i koncentrację, niweluje objawy napięcia i stresu.
Uprawa musztardowca
Uprawa musztardowca jest prosta. Roślina potrzebuje jedynie dużo słońca i regularnego podlewania (nie znosi suszy). Najlepiej rośnie na glebach bogatych w wapń. Wzrost przyspieszą zasadowe nawozy, a także regularne usuwanie chwastów. Musztardowiec świetnie znosi niskie temperatury (chłód sprawia, że smak liści jest bardziej wyrazisty) i można sadzić go już wczesną wiosną (dobrze znosi przymrozki).
Zastosowania musztardowca
Liście musztardowca można wykorzystywać na wiele sposobów - dodawać do mieszanek sałat, zup i gulaszów, a także zrobić z nich pesto (garść liści wystarczy zblendować z ziarnami słonecznika i olejem z pestek dyni). Podsmażone na maśle liście będą też świetnym dodatkiem do obiadów.
Kto nie powinien jeść musztardowca?
Musztardowca powinny unikać osoby z chorobą refluksową (roślina zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i może podrażniać błonę śluzową żołądka). Mimo dużych ilości kwasu foliowego musztardowiec nie jest polecany kobietom w ciąży. Może przyczyniać się do poronień.