Sałatka z ananasem

Lekka, zdrowa i pyszna. Można uczynić z niej dowolny posiłek - śniadanie pierwsze, drugie, kolację lub imprezową przegryzkę. Szybko znika z talerzy, więc warto przygotować jej więcej.

Nietypowe, ale pyszne połączenie smaków
Nietypowe, ale pyszne połączenie smaków123RF/PICSEL

Składniki

  • słoiczek selera konserwowego
  • 3-4 plastry ananasa
  • 4-5 plasterków szynki
  • 2 jajka
  • biała część pora
  • sól, pieprz
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • kukurydza z puszki (w dowolnej ilości, wg upodobań)
  • zielenina do dekoracji

Szynkę i plastry ananasa rozdrabniamy, jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kosteczkę, biały kawałek pora w półplasterki.

W misce umieszczamy przygotowane składniki, dodajemy seler osączony z zalewy, kukurydzę oraz jogurt. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, mieszamy.

Schładzamy przed podaniem, dekorujemy zieleniną.

"Ewa gotuje": Zupa cebulowaPolsat