Wyjątkowe, bo regionalne. Lubuskie pierniki wyróżniają się smakiem

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Pierniki Lubuskie kuszą lokalną wyjątkowością
Pierniki Lubuskie kuszą lokalną wyjątkowościąCanvaProINTERIA.PL

Wyjątkowe pierniczki z woj. lubuskiego wpisane na rządową listę

Lubuskie pierniczki - przepis

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajo
  • 80 g płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru wanilinowego lub cynamonowego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 białko
Lubuskie pierniczki charakteryzują się wyjątkowym, miodowym smakiem
Lubuskie pierniczki charakteryzują się wyjątkowym, miodowym smakiemCanvaProINTERIA.PL
  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC.
  2. Mieszamy mąkę z proszkiem, przyprawami i cukrem.
  3. Formujemy wgłębienie i wbijamy jajko, dodajemy miód i rozpuszczone masło.
  4. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy ciasto.
  5. Odstawiamy ciasto na kilka godzin, albo nawet na kilka dni.
  6. Następnie rozwałkowujemy ciasto na 0,5 cm i wycinamy pierniki za pomocą foremek.
  7. Pieczemy do momentu, kiedy brzegi się delikatnie zarumienią.
  8. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
  9. Mieszamy cukier z białkiem aż do otrzymania gęstego lukru.
  10. Dekorujemy pierniki według własnego uznania.
Szybki przepis na pierniczkiInteria KulinariaInteria Kulinaria