Wyjątkowe, bo regionalne. Lubuskie pierniki wyróżniają się smakiem
Pyszne, mocno miodowe, lokalne pierniczki z historią. Kto nie chciałby spróbować oryginalnego wypieku wpisanego na Listę Produktów Regionalnych? Jeszcze zdążycie przygotować je we własnym domu, dzięki naszemu przepisowi. Tak podczas świąt smakuje Lubuskie.
Wyjątkowe pierniczki z woj. lubuskiego wpisane na rządową listę
Nie wszyscy jeszcze słyszeli o lubuskich pierniczkach, a to wielki błąd. Choć zachodnia część naszego kraju ma bardzo skomplikowaną historię związaną z kuchnią regionalną, ponieważ są w niej wpływy z różnych obszarów kraju, to przepyszne lubuskie pierniki swoją wyjątkowością zdobyły miejsce na oficjalnej Liście Produktów Regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warto wiedzieć, że aby się na niej znaleźć, trzeba spełnić bardzo restrykcyjne wymogi związane z udokumentowaną historią potrawy (min. 25 lat), rodzinną recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie i szereg innych zasad.
Lubuskie pierniczki pochodzą od miodowników, czyli miodowych bochnów chleba pieczonych w tym regionie wiele lat temu. Dzięki szerokiej dostępności do świeżego miodu (ule były niemal przy każdym gospodarstwie), zaczęły powstawać miodowe ciastka z przyprawami, które stanowiły nie tylko smaczną przekąskę, ale także ozdobę domu i upominek dla bliskich. Charakteryzują się słodkim smakiem z mocno wyczuwalną nutą miodu. Przepis na tradycyjne pierniczki pieczone w okolicach Zielonej Góry przekazywany był jako rodzinna tajemnica i stanowił ogromny skarb dla spadkobierców. Zanim pojawiły się pierwsze foremki do wykrajania kształtów pierniczków, wykrawano je ręcznie. Dominował kształt koła i księżyca, z czasem okazało się, że możliwości są niemal nieskończone. Polecamy spróbować tych regionalnych przysmaków i przygotować je samodzielnie w okolicach Bożego Narodzenia.
Zobacz również:
Lubuskie pierniczki - przepis
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajo
- 80 g płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru wanilinowego lub cynamonowego
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 1 białko
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC.
- Mieszamy mąkę z proszkiem, przyprawami i cukrem.
- Formujemy wgłębienie i wbijamy jajko, dodajemy miód i rozpuszczone masło.
- Mieszamy wszystkie składniki i formujemy ciasto.
- Odstawiamy ciasto na kilka godzin, albo nawet na kilka dni.
- Następnie rozwałkowujemy ciasto na 0,5 cm i wycinamy pierniki za pomocą foremek.
- Pieczemy do momentu, kiedy brzegi się delikatnie zarumienią.
- Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
- Mieszamy cukier z białkiem aż do otrzymania gęstego lukru.
- Dekorujemy pierniki według własnego uznania.
Smacznego!