Wyjątkowe, bo regionalne. Lubuskie pierniki wyróżniają się smakiem

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Pierniki Lubuskie kuszą lokalną wyjątkowością
Pierniki Lubuskie kuszą lokalną wyjątkowościąCanvaProINTERIA.PL

Wyjątkowe pierniczki z woj. lubuskiego wpisane na rządową listę

Zobacz również:

    Lubuskie pierniczki - przepis

    • 250 g mąki
    • 100 g cukru
    • 100 g masła
    • 1 jajo
    • 80 g płynnego miodu
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka cukru wanilinowego lub cynamonowego
    • 100 g cukru pudru
    • 1 białko
    Lubuskie pierniczki charakteryzują się wyjątkowym, miodowym smakiem
    Lubuskie pierniczki charakteryzują się wyjątkowym, miodowym smakiemCanvaProINTERIA.PL
    1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC.
    2. Mieszamy mąkę z proszkiem, przyprawami i cukrem.
    3. Formujemy wgłębienie i wbijamy jajko, dodajemy miód i rozpuszczone masło.
    4. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy ciasto.
    5. Odstawiamy ciasto na kilka godzin, albo nawet na kilka dni.
    6. Następnie rozwałkowujemy ciasto na 0,5 cm i wycinamy pierniki za pomocą foremek.
    7. Pieczemy do momentu, kiedy brzegi się delikatnie zarumienią.
    8. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
    9. Mieszamy cukier z białkiem aż do otrzymania gęstego lukru.
    10. Dekorujemy pierniki według własnego uznania.
    Szybki przepis na pierniczkiInteria KulinariaInteria Kulinaria