Wyjątkowe, bo regionalne. Lubuskie pierniki wyróżniają się smakiem

Pyszne, mocno miodowe, lokalne pierniczki z historią. Kto nie chciałby spróbować oryginalnego wypieku wpisanego na Listę Produktów Regionalnych? Jeszcze zdążycie przygotować je we własnym domu, dzięki naszemu przepisowi. Tak podczas świąt smakuje Lubuskie.

Pierniki Lubuskie kuszą lokalną wyjątkowością
Pierniki Lubuskie kuszą lokalną wyjątkowościąCanvaProINTERIA.PL

Wyjątkowe pierniczki z woj. lubuskiego wpisane na rządową listę

Nie wszyscy jeszcze słyszeli o lubuskich pierniczkach, a to wielki błąd. Choć zachodnia część naszego kraju ma bardzo skomplikowaną historię związaną z kuchnią regionalną, ponieważ są w niej wpływy z różnych obszarów kraju, to przepyszne lubuskie pierniki swoją wyjątkowością zdobyły miejsce na oficjalnej Liście Produktów Regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warto wiedzieć, że aby się na niej znaleźć, trzeba spełnić bardzo restrykcyjne wymogi związane z udokumentowaną historią potrawy (min. 25 lat), rodzinną recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie i szereg innych zasad.

Lubuskie pierniczki pochodzą od miodowników, czyli miodowych bochnów chleba pieczonych w tym regionie wiele lat temu. Dzięki szerokiej dostępności do świeżego miodu (ule były niemal przy każdym gospodarstwie), zaczęły powstawać miodowe ciastka z przyprawami, które stanowiły nie tylko smaczną przekąskę, ale także ozdobę domu i upominek dla bliskich. Charakteryzują się słodkim smakiem z mocno wyczuwalną nutą miodu. Przepis na tradycyjne pierniczki pieczone w okolicach Zielonej Góry przekazywany był jako rodzinna tajemnica i stanowił ogromny skarb dla spadkobierców. Zanim pojawiły się pierwsze foremki do wykrajania kształtów pierniczków, wykrawano je ręcznie. Dominował kształt koła i księżyca, z czasem okazało się, że możliwości są niemal nieskończone. Polecamy spróbować tych regionalnych przysmaków i przygotować je samodzielnie w okolicach Bożego Narodzenia.

Lubuskie pierniczki - przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajo
  • 80 g płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru wanilinowego lub cynamonowego

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 1 białko
Lubuskie pierniczki charakteryzują się wyjątkowym, miodowym smakiem
Lubuskie pierniczki charakteryzują się wyjątkowym, miodowym smakiemCanvaProINTERIA.PL

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC.
  2. Mieszamy mąkę z proszkiem, przyprawami i cukrem.
  3. Formujemy wgłębienie i wbijamy jajko, dodajemy miód i rozpuszczone masło.
  4. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy ciasto.
  5. Odstawiamy ciasto na kilka godzin, albo nawet na kilka dni.
  6. Następnie rozwałkowujemy ciasto na 0,5 cm i wycinamy pierniki za pomocą foremek.
  7. Pieczemy do momentu, kiedy brzegi się delikatnie zarumienią.
  8. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
  9. Mieszamy cukier z białkiem aż do otrzymania gęstego lukru.
  10. Dekorujemy pierniki według własnego uznania.
Szybki przepis na pierniczkiInteria Kulinaria

Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas