Sałatka serowa
Z gruszkami i selerem naciowym.
- 1/2 puszki gruszek,
- 4 gałązki selera naciowego,
- 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich,
- 15 dag żółtego sera w plastrach,
- kilak gałązek szczypiorku,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Gruszki odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Seler umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Gałązki szczypiorku sparzyć we wrzątku i schłodzić w zimnej wodzie. Plasterki sera zwinąć w ruloniki i owinąć szczypiorkiem. Gruszki, seler i orzechy połączyć, doprawić solą i pieprzem, nakładać do salaterek. Sałatkę podawać z majonezem, dekorować serowymi rulonikami. Czas przygotowania 25 min. Przepis na 6 osób. Koszt jednej porcji 2,1 zł.