Sałatka śledziowa z buraczkami
Smakuje doskonale ze świeżym pieczywem.
Składniki:
- 6 płatów śledziowych
- 2 średnie buraki
- 4 jajka
- 4 ogórki kiszone
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- łyżka oleju
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Buraki umyj, odkrój końcówki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową, skrop olejem, oprósz solą i pieprzem. Piecz 45 minut w 200°C. Ostudź, obierz, pokrój w drobną kostkę. Filety mocz w wodzie, odciśnij w dłoniach, pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotuj, obierz, ostudź. Ogórki i jajka pokrój w kosteczkę.
2. Buraki, śledzie, jajka, ogórki, sól i pieprz wymieszaj w dużej misce. Natkę pietruszki drobno posiekaj (zostaw trochę do dekoracji). Śmietanę, majonez, pieprz i natkę połącz, dodaj do pozostałych składników. Całość wymieszaj, schłodź w lodówce.
3. Podawaj z pieczywem.