Reklama

Reklama

Sałatka śledziowa z buraczkami

Uwielbiamy sałatki warstwowe, a ten przepis przyda się zwłaszcza w okresie świątecznym. Efektownie podana i smaczna sałatka śledziowa zachwyci twoich gości.

Czas przyrządzenia: 90 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 15 dag śledzi w oleju
  • 1 duża cebula
  • 4 ziemniaki
  • 3-4 marchewki
  • 1-2 buraki
  • 3 jajka
  • pół słoika majonezu
  • 5 dag żółtego sera
  • olej
  • 1 duży owoc granatu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Śledzie osącz starannie z oleju, pokrój w kostkę. Obraną cebulę drobno poszatkuj. Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej i pozostaw do ostudzenia. W osobnych naczyniach ugotuj oczyszczone i umyte marchewki oraz wyszorowane buraki ze skórką (możesz je także upiec w piekarniku).

Reklama

2. Wystudzone ziemniaki i buraki obierz, pokrój drobno lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tak samo zetrzyj marchewki. Jajka ugotuj na twardo, również zetrzyj na tarce lub posiekaj.

3. Przygotuj okrągłą formę z kominem. Wysmarują ją olejem. Nakładaj na przemian warstwy śledzi, jajek, cebuli, ziemniaków, marchwi, sera i buraków. Każdą warstwę posypuj solą, pieprzem i przekładaj majonezem. Schładzaj 2 godziny. Przełóż zawartość na talerz. Ozdób pestkami granatu

Dowiedz się więcej na temat: Sałatka śledziowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje