Sałatka śledziowa z buraczkami
Uwielbiamy sałatki warstwowe, a ten przepis przyda się zwłaszcza w okresie świątecznym. Efektownie podana i smaczna sałatka śledziowa zachwyci twoich gości.

Składniki
- 15 dag śledzi w oleju
- 1 duża cebula
- 4 ziemniaki
- 3-4 marchewki
- 1-2 buraki
- 3 jajka
- pół słoika majonezu
- 5 dag żółtego sera
- olej
- 1 duży owoc granatu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Śledzie osącz starannie z oleju, pokrój w kostkę. Obraną cebulę drobno poszatkuj. Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej i pozostaw do ostudzenia. W osobnych naczyniach ugotuj oczyszczone i umyte marchewki oraz wyszorowane buraki ze skórką (możesz je także upiec w piekarniku).
2. Wystudzone ziemniaki i buraki obierz, pokrój drobno lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tak samo zetrzyj marchewki. Jajka ugotuj na twardo, również zetrzyj na tarce lub posiekaj.
3. Przygotuj okrągłą formę z kominem. Wysmarują ją olejem. Nakładaj na przemian warstwy śledzi, jajek, cebuli, ziemniaków, marchwi, sera i buraków. Każdą warstwę posypuj solą, pieprzem i przekładaj majonezem. Schładzaj 2 godziny. Przełóż zawartość na talerz. Ozdób pestkami granatu