Sałatka śledziowa z kuskusem i migdałami
Tą sałatką zaskoczysz gości!

Składniki
- Pół szklanki kaszy kuskus
- 4 filety śledziowe
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 30 g zielonych oliwek
- 100 g płatków migdałowych np. Bakalland
- 1 cytryna
- Szczypiorek
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem. Filety śledziowe kroimy w wąskie paski, a cebulę w krążki. Następnie przyprawiamy kaszę oliwą, solą i pieprzem, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i pokrojony szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy. Na gotową kaszę układamy pokrojone śledzie, cebulę i oliwki i posypujemy wszystko płatkami migdałów. Możemy dodać również plasterek cytryny.