Sałatka szopska
Sałatka charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej. Przyrządza się ją z z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli i słonego sera. Co więcej, jej przygotowanie zajmie ci tylko 15 minut!
Sposób przygotowania:
1. Opłucz i osusz pomidory, usuń gniazda nasienne i nasady ogonków, pokrój warzywa na ósemki lub w dużą kostkę. Umyte strąki papryki przekrój na pół. Usuń nasiona. Miąższ pokrój na kawałki, dodaj do pomidorów.
2. Ogórki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą (jeśli chcesz, obierz ze skórki). Pokrój w kostkę lub w półplasterki. Dodaj do warzyw razem z posiekaną w krążki czerwoną cebulą. Wsyp osączone z zalewy czarne oliwki bez pestek oraz poszatkowane grubo listki natki (lub bazylię), wymieszaj całość.
3. Składniki sałatki dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Słony ser typu bałkańskiego lub fetę zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub pokrusz. Posyp gotową sałatkę. Przed podaniem na stół skrop ją kilkoma łyżkami dobrej oliwy oraz łyżeczką octu winnego.