Sałatka szparagowa z jajkiem i mozzarellą
Pyszna i sycąca!

Składniki
- 20 dag makaronu średnie rurki
- l4 małe jajeczka (najlepiej przepiórcze)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 6–8 pomidorków
- 1 czerwona papryka
- 1 duża kulka mozzarelli
- 4 łyżki octu owocowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1–2 łyżeczki miodu
- 5 łyżek oleju
- sól lpieprz
- po 3–4 gałązki natki pietruszki i koperku
4 porcji
Sposób przygotowania
1. W garnku nastaw posoloną wodę na makaron. Kiedy ona zawrze, wrzuć do garnka makaronowe rurki. Gotuj ok. 10 minut. Jajka ugotuj na twardo. Wyjmij, przestudź i obierz je. 2. Szparagi umyj, odetnij twarde końce. Pędy pokrój na kawał- ki. Dodaj je do makaronu w połowie czasu gotowania. Makaron ze szparagami odcedź, przelej na sitku zimną wodą, osącz. 3. Mozzarellę pokrój w kostkę, pomidorki - w plasterki, a jajka - na połówki. Paprykę oczyść, opłucz, strąk pokrój w cienkie paski. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj. 4. Natkę i koperek posiekaj. Ocet utrzyj z solą i pieprzem. Dodaj miód oraz musztardę. Dolej olej. Ubij gęsty sos. Polej nim sałatkę. Przed podaniem posyp ją posiekanymi ziołami.