Reklama

Reklama

Sałatka szparagowa z jajkiem i mozzarellą

Pyszna i sycąca!

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 20 dag makaronu średnie rurki
  • l4 małe jajeczka (najlepiej przepiórcze)
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 6–8 pomidorków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • 4 łyżki octu owocowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1–2 łyżeczki miodu
  • 5 łyżek oleju
  • sól lpieprz
  • po 3–4 gałązki natki pietruszki i koperku

Sposób przygotowania

1. W garnku nastaw posoloną wodę na makaron. Kiedy ona zawrze, wrzuć do garnka makaronowe rurki. Gotuj ok. 10 minut. Jajka ugotuj na twardo. Wyjmij, przestudź i obierz je. 

2. Szparagi umyj, odetnij twarde końce. Pędy pokrój na kawał- ki. Dodaj je do makaronu w połowie czasu gotowania. Makaron ze szparagami odcedź, przelej na sitku zimną wodą, osącz. 

3. Mozzarellę pokrój w kostkę, pomidorki - w plasterki, a jajka - na połówki. Paprykę oczyść, opłucz, strąk pokrój w cienkie paski. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj. 

4. Natkę i koperek posiekaj. Ocet utrzyj z solą i pieprzem. Dodaj miód oraz musztardę. Dolej olej. Ubij gęsty sos. Polej nim sałatkę. Przed podaniem posyp ją posiekanymi ziołami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje