Sałatka tuńczykowa z miksem kolorowych warzyw
Przepis na lekki obiad

Składniki na 6 porcji:
30 dag makaronu
2 puszki tuńczyka w oleju
8 rzodkiewek
1 szklanka groszku z puszki
2 średniej wielkości marchewki
12 małych pomidorków
po 1 małym strąku czerwonej i żółtej papryki
4 łyżki zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, czarny pieprz
Do dekoracji: natka pietruszki oraz ziarenka czerwonego pieprzu.
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź go, przelej na sitku zimną wodą i dokładnie osącz.
2. Marchewki obierz, pokrój w plasterki. Wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj ok. 7 minut. Następnie odcedź i osącz. Papryki, rzodkiewki i pomidory umyj. Papryki potnij w kostkę. Kilka rzodkiewek odłóż do dekoracji, pozostałe pokrój w plasterki. Groszek i oliwki przełóż na sitko, poczekaj, aż ociekną z zalewy. Tuńczyka osącz.
3. Rybę rozdrobnij widelcem. Wymieszaj z resztą składników. Przypraw solą oraz pieprzem. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę udekoruj natką, czerwonym pieprzem i odłożonymi rzodkiewkami powycinanymi np. w gwiazdki.