Reklama

Reklama

Sałatka tuńczykowa z miksem kolorowych warzyw

Przepis na lekki obiad

Składniki na 6 porcji:

Reklama

30 dag makaronu

2 puszki tuńczyka w oleju

8 rzodkiewek

1 szklanka groszku z puszki

2 średniej wielkości marchewki

12 małych pomidorków

po 1 małym strąku czerwonej i żółtej papryki

4 łyżki zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól, czarny pieprz

Do dekoracji: natka pietruszki oraz ziarenka czerwonego pieprzu.

Przygotowanie:

1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź go, przelej na sitku zimną wodą i dokładnie osącz.

2. Marchewki obierz, pokrój w plasterki. Wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj ok. 7 minut. Następnie odcedź i osącz. Papryki, rzodkiewki i pomidory umyj. Papryki potnij w kostkę. Kilka rzodkiewek odłóż do dekoracji, pozostałe pokrój w plasterki. Groszek i oliwki przełóż na sitko, poczekaj, aż ociekną z zalewy. Tuńczyka osącz.

3. Rybę rozdrobnij widelcem. Wymieszaj z resztą składników. Przypraw solą oraz pieprzem. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę udekoruj natką, czerwonym pieprzem i odłożonymi rzodkiewkami powycinanymi np. w gwiazdki.

Dowiedz się więcej na temat: sałatka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje