SAŁATKA WALDORF

Składniki
- 100 g grubo posiekanego selera naciowego
- 50 g grubo krojonych jabłek
- 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 10 g grubo posiekanej czerwonej cebuli
- 5 g posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka kaparów
- 5 g lubczyku lub liści selera, grubo posiekanych
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sok wyciśnięty z ¼ cytryny
- ¼ łyżeczki musztardy Dijon
- 50 g rukoli
- 35 g liści cykorii
1 osoby
Sposób przygotowania
Seler naciowy, jabłka, orzechy włoskie i cebulę wymieszać z natką pietruszki, kaparami i lubczykiem lub liśćmi selera.W misce energicznie wymieszać oliwę z oliwek, ocet, sok z cytryny i musztardę, aby powstał sos. Mieszaninę selera z dodatkami ułożyć na liściach rukoli i cykorii,a całość spryskać sosem.
Przepis pochodzi z książki Aidan Goggins, Glen Matten “Dieta SIRT" Copyright © Aidan Goggins and Glen Matten 2016 Copyright © for the Polish edition by MT Biznes Ltd.