Reklama

Reklama

Sałatka Waldorf

Uchodzi za najsłynniejszą sałatkę świata i bardzo eleganckie danie. Jej recepturę opracowano pod koniec XIX wieku w nowojorskim hotelu Waldorf. Oryginalny przepis często bywa poddawany pewnym modyfikacjom, podobnie jest też w przypadku naszej propozycji.

Składniki

  • 2 jabłka
  • duża garść orzechów włoskich
  • 10 winogron
  • garść rodzynek
  • kilka listków sałaty, np. lodowej
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz
  • opcjonalnie: 1-2 zmielone orzechy włoskie do posypania

1. Winogrona kroimy na pół, usuwamy pestki, jabłka kroimy w cienkie półplasterki, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Seler kroimy drobno, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Składniki umieszczamy w miseczce, dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Mieszamy lekko. 

2. Łączymy jogurt z majonezem, dodajemy łyżkę soku z cytryny i szczyptę pieprzu, mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę, całość posypujemy zmielonymi/pokrojonymi orzechami. Chłodzimy sałatkę w lodówce w lodówce przez 2-3 godziny.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje