Sałatka Waldorf
Uchodzi za najsłynniejszą sałatkę świata i bardzo eleganckie danie. Jej recepturę opracowano pod koniec XIX wieku w nowojorskim hotelu Waldorf. Oryginalny przepis często bywa poddawany pewnym modyfikacjom, podobnie jest też w przypadku naszej propozycji.

Składniki
- 2 jabłka
- duża garść orzechów włoskich
- 10 winogron
- garść rodzynek
- kilka listków sałaty, np. lodowej
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- pieprz
- opcjonalnie: 1-2 zmielone orzechy włoskie do posypania
1. Winogrona kroimy na pół, usuwamy pestki, jabłka kroimy w cienkie półplasterki, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Seler kroimy drobno, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Składniki umieszczamy w miseczce, dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Mieszamy lekko. 2. Łączymy jogurt z majonezem, dodajemy łyżkę soku z cytryny i szczyptę pieprzu, mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę, całość posypujemy zmielonymi/pokrojonymi orzechami. Chłodzimy sałatkę w lodówce w lodówce przez 2-3 godziny.