Sałatka z białą fasolą
Zdrowa i sycąca.

Składniki
- 40 dag białej fasoli
- 80 dag ziemniaków
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- czerwona papryka
- sól
- garść liści bazylii
- pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem
- sos
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
Sposób przygotowania
1. Fasolę wypłucz, zalej wodą i pozostaw na noc. Następnego dnia zalej świeżą wodą, posól i ugotuj. Nieobrane ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonym wrzątku. Ostudź. Zdejmij skórkę, pokrój i smaż na rumiano na rozgrzanej oliwie wymieszanej z olejem. Osącz. 2. Pomidorki przekrój,wymieszaj z fasolą i usmażonymi ziemniakami. Dodaj posiekaną paprykę, bazylię, cebulę dymkę ze szczypiorkiem. Wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, sól, pieprz i rozgnieciony czosnek. Zalej sałatkę sosem.