Składniki: - 1 chlebek Ciabatta, - 8 łyżek oliwy z oliwek, - 50 g orzeszków piniowych, - 300 ml soku pomarańczowego, - główka sałaty Lollo rosso, - pęczek rukoli, - pęczek bazylii, - łyżeczka musztardy, - sól, pieprz, - 16 plasterków włoskiej szynki Brassaola Przygotowanie: Ciabattę pokroić na 16 kromek. Porcjami obsmażać na złoto na 3 łyżkach oliwy z oliwek. Osączyć na papierze kuchennym. Orzeszki piniowe uprażyć na złoty kolor, zdjąć z patelni, ostudzić. Sok pomarańczowy gotować w małym naczyniu tak, aby połowa odparowała. Sałatę i rukolę potargać na kawałki, z bazylii oberwać listki. Sok pomarańczowy wymieszać z musztardą, dodać 5 łyżek oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Na Crostini kłaść po plasterku szynki. Sałatę, rukolę bazylię wymieszać z sosem, posypać orzeszkami. Podawać z Crostini. Crostini - małe opiekane kromki z białego pieczywa Brassaola - dojrzewająca wędlina wołowa z okolic Valtellina doprawiana, kminkiem i kolendrą Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 2350 kJ/561 kcal