Sałatka z fenkułu, pomarańczy, szpinaku i pomidorów koktajlowych

Składniki
- 1 fenkuł pokrojony w cienkie plasterki
- 2 garście szpinaku umyte i osuszone
- 1 pomarańcza obrana i pokrojona w plastry
- 1 czerwona cebula pokrojona w plastry
- 8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
Składniki
na sos
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego dobrej
- jakości
- sól himalajska lub morska
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Składniki na sos włożyć do słoika, zakręcić i dokładnie wymieszać, energicznie potrząsając. Wszystkie składniki sałatki ułożyć na talerzu i polać sosem. Posypać obficie pieprzem.Przepis pochodzi z książki "Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole", B. Sokołowska, E. Skorupska
