Sałatka z fetą i oliwkami

Lekka i pożywna.

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 cukinia
  • 2 pomarańczowe papryki
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • 20 dag sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Ciecierzycę przelej na sitku przegotowaną wodą i odstaw, by ociekła. W tym czasie papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, potnij na kawałeczki. Cukinię oczyść, umyj, pokrój w drobną kostkę. 

2. Czosnek obierz, grubo posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj papryki oraz cukinię. Warzywa smaż 2-3 minuty , mieszając (powinny pozostać chrupiące). Zdejmij je z patelni, odłóż do wystudzenia. Potem wymieszaj je z ciecierzycą. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. 

3. Oliwki osącz, pokrój na połówki. Dodaj do sałatki. Posyp ją pokruszonym serem oraz posiekaną natką. Lekko przemieszaj.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje