Sałatka z fetą i pomidorami
Doskonała na lekki obiad.
Składniki:
- główka sałaty karbowanej
- pół opakowania rukoli
- pół opakowania fety
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- 20 dag czarnych oliwek
- łyżeczka suszonego oregano
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Sałatę, rukolę i pomidory umyj, osusz. Sałatę porwij na małe kawałki, pomidory przekrój na połówki, oliwki odsącz z zalewy, ser pokrój w kostkę. Przygotowane składniki wsyp do salaterki, dodaj rukolę i wymieszaj sałatkę.
2 Oliwę, sok z cytryny, miód wlej do twista. Dodaj suszone lub świeże oregano, szczyptę soli i oraz pieprzu. Zamknij słoik i potrząsaj nim kilkakrotnie, aż powstanie gęsty sos. Polej sałatkę. Wstaw salaterkę do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.