Reklama

Reklama

Sałatka z grzankami

Dodaj tosty, a sałatka z przekąski stanie się sycącym posiłkiem.

Składniki:

  • 4 pszenne tosty
  • 2 płaskie łyżeczki masła
  • 1 niewielki ząbek czosnku
  • 12 małych pomidorków
  • 1 ogórek sałatkowy
  • kilka liści sałaty lodowej albo rzymskiej
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej  (ew. polędwicy sopockiej)
  • 1/2 szklanki kiełków sojowych
  • 1/2 szklanki parmezanu startego na grube wiórki
  • sól, mielony biały pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Masło utrzyj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Kromki chleba okrój ze skórki. Środki tostów posmaruj masełkiem czosnkowym i potnij je w kosteczkę. Grzanki wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię. Zrumień, stale mieszając. Przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia.

Warzywa umyj, wytrzyj do sucha. Pomidorki potnij na połówki, a ogórek razem ze skórką – w cienkie półplasterki. Liście sałaty porwij na spore kawałki. Wyłóż nimi duży talerz.

Na sałacie rozłóż pokrojone warzywa oraz plasterki szynki pocięte w szerokie paski. Całość posyp grzankami, kiełkami sojowymi, grubymi wiórkami parmezanu. Dopraw solą i pieprzem. Sałatkę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Dowiedz się więcej na temat: ceny | sałatka | grzanki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje