Sałatka z grzankami
Dodaj tosty, a sałatka z przekąski stanie się sycącym posiłkiem.
Składniki:
- 4 pszenne tosty
- 2 płaskie łyżeczki masła
- 1 niewielki ząbek czosnku
- 12 małych pomidorków
- 1 ogórek sałatkowy
- kilka liści sałaty lodowej albo rzymskiej
- 4 plasterki szynki dojrzewającej (ew. polędwicy sopockiej)
- 1/2 szklanki kiełków sojowych
- 1/2 szklanki parmezanu startego na grube wiórki
- sól, mielony biały pieprz
Przygotowanie:
Masło utrzyj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Kromki chleba okrój ze skórki. Środki tostów posmaruj masełkiem czosnkowym i potnij je w kosteczkę. Grzanki wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię. Zrumień, stale mieszając. Przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia.
Warzywa umyj, wytrzyj do sucha. Pomidorki potnij na połówki, a ogórek razem ze skórką – w cienkie półplasterki. Liście sałaty porwij na spore kawałki. Wyłóż nimi duży talerz.
Na sałacie rozłóż pokrojone warzywa oraz plasterki szynki pocięte w szerokie paski. Całość posyp grzankami, kiełkami sojowymi, grubymi wiórkami parmezanu. Dopraw solą i pieprzem. Sałatkę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.