Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta
W wakacyjne miesiące sałatka jest zawsze dobrym pomysłem. To świetna opcją zarówno na przekąskę czy lunch w pracy.
Sposób przygotowania
1. Buraki natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć oddzielnie każdego buraka w folię aluminiową i piec przez 60 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, obrać i pokroić w mniejsze części.
2. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej dodać jarmuż i posiekany czosnek i smażyć przez 2 minuty. Szpinak posiekać na duże kawałki. Fetę pokroić w kostkę.
3. Z oleju, musztardy, miodu i octu przygotować sos do sałatki.
4. Wszystkie składniki sałatki poza burakami i serem wymieszać i doprawić sosem. Na koniec udekorować burakami, serem i orzechami włoskimi.