Sałatka z kremem waniliowym
Owoce zatopione w wanilii - może być smaczniej?
Skłądniki:
- po 10 dag jagód, malin i jeżyn
- 20 dag truskawek
- 2 banany
- 1 pomarańcza
- 1/2 op. kremu waniliowego
- 200 ml mleka
- 50 ml kremówki, zioła
- 8 dag twarożku
- cukier puder
Przygotowanie:
1. Jagody, maliny, jeżyny i truskawki przebierz, opłucz na sicie i pozostaw do osączenia. Truskawki pozbaw szypułek, pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie przygotowane owoce rozłóż na cztery talerzyki lub do pucharków.
2. Banany i pomarańczę sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Banany pokrój w plasterki. Pomarańczę podziel na cząstki, wykrój fileciki miąższu. Razem z bananami dołóż do pozostałych owoców.
3. Przygotuj krem z proszku waniliowego oraz 150 ml mleka (według przepisu podanego na opakowaniu). Resztę mleka zmiksuj ze schłodzoną kremówką i miękkim twarożkiem (możesz użyć naturalnego serka kanapkowego). Ciągle miksując i ubijając, stopniowo dodawaj do kremu waniliowego.
4. Porcje owoców polej kremem waniliowo - twarożkowym. Udekoruj cukrem pudrem i listkami ziół (np. melisy).