Sałatka z krewetkami
To proste i wyśmienite danie można przygotować w kilka chwil, zapakować do pojemniczków i cieszyć się nim podczas pikników.
Składniki:
- pieczywo np. Błonnikowe Wieloziarniste Tovago
- 250 g mieszanych sałat lub młodych liści (np, rzodkiewki, kalarepy, botwinki, szpinaku)
- 200 g krewetek tygrysich, bez pancerzy
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 mała, świeża papryczka chilli, bez pestek
- 1 ząbek czosnku
- łyżka posiekanej mięty
- sól i pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania:
Sałaty umyć i porwać na mniejsze kawałki. Krewetki wymieszać z odrobiną oliwy, solą, pieprzem, posiekanym drobno czosnkiem i połową papryczki. Usmażyć z obu stron, razem z połówkami pomidorków, miętą i pokrojoną chilli, dodać do sałaty. Skropić odrobiną oliwy i podawać z pieczywem chrupkim np. Tovago.