Reklama

Reklama

Sałatka z krewetkami

Idealna do potraw z grilla!

Składniki

  • sałata lodowa - pół główki
  • krewetki tygrysie, parzone - 250 g
  • pomidorki koktajlowe - 150 g
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • płatki chilli - 1/4 łyżeczki
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno - 3 łyżki
  • natka pietruszki - 3 gałązki
  • woda - 50 ml
  • cukier - 1 płaska łyżka
  • czosnek - 1 ząbek
  • sos rybny - 1 łyżka
  • sok z limonki - 1 łyżka
  • sos sojowy jasny - 2 łyżki
  • papryczka chilli - ½ sztuki
  • imbir - 1 cm korzenia
  • sól do smaku
  • chleb tostowy pszenny np. Dan Cake - 4 kromki
  • parmezan - 30 g

Sposób przygotowania

Krewetki rozmrozić przez noc w lodówce lub w letniej wodzie. W misce wymieszać sok z cytryny, płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki, olej i szczyptę soli. Krewetki zamarynować w powstałej marynacie i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Zagotować wodę z cukrem, wystudzić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, starty imbir i posiekaną papryczkę chilli. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, dodać zamarynowane krewetki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i polać powstałym sosem. Kromki chleba tostowego pokroić w 2 cm kostkę i zrumienić na suchej patelni. Tuż przed podaniem sałatkę posypać startym parmezanem i złotymi grzankami.

Reklama

 Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje