Sałatka z krewetkami
Idealna do potraw z grilla!

Składniki
- sałata lodowa - pół główki
- krewetki tygrysie, parzone - 250 g
- pomidorki koktajlowe - 150 g
- sok z cytryny - 1 łyżka
- płatki chilli - 1/4 łyżeczki
- olej rzepakowy tłoczony na zimno - 3 łyżki
- natka pietruszki - 3 gałązki
- woda - 50 ml
- cukier - 1 płaska łyżka
- czosnek - 1 ząbek
- sos rybny - 1 łyżka
- sok z limonki - 1 łyżka
- sos sojowy jasny - 2 łyżki
- papryczka chilli - ½ sztuki
- imbir - 1 cm korzenia
- sól do smaku
- chleb tostowy pszenny np. Dan Cake - 4 kromki
- parmezan - 30 g
Sposób przygotowania
Krewetki rozmrozić przez noc w lodówce lub w letniej wodzie. W misce wymieszać sok z cytryny, płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki, olej i szczyptę soli. Krewetki zamarynować w powstałej marynacie i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Zagotować wodę z cukrem, wystudzić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, starty imbir i posiekaną papryczkę chilli. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, dodać zamarynowane krewetki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i polać powstałym sosem. Kromki chleba tostowego pokroić w 2 cm kostkę i zrumienić na suchej patelni. Tuż przed podaniem sałatkę posypać startym parmezanem i złotymi grzankami.
Smacznego!