Sałatka z krewetkami i sezamem

Jeśli lubisz owoce morza ta sałatka jest dla ciebie.

article cover
Foody.pl

250 g krewetek (najlepiej tygrysich)
2-3 łyżki ziaren sezamu
kilka liści kruchej sałaty
1 czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
cytryna pokrojona w ćwiartki
sól
czarny pieprz

Przygotowanie 15min.

Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy posiekany czosnek. Zmniejszamy ogień i smażymy przez 30 sekund. Zamrożone, obgotowane krewetki wrzucamy na chwilę do gotującej wody lub bulionu warzywnego, odsączamy i następnie wrzucamy na patelnię. Świeże krewetki możemy bezpośrednio wrzucić na patelnię. Zwiększamy ognień i smażymy przez kilka minut, aż uzyskają piękny, różowy kolor i będą przypieczone z wierzchu. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy ziarnami sezamu, następnie mieszamy, aby dokładnie pokryć sezamem krewetki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu rozkładamy poszarpane liście sałaty, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę paprykę i usmażone krewetki z sezamem. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy listki bazylii, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dekorujemy ćwiartkami cytryny.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas