Reklama

Reklama

Sałatka z kuskusem

Lekka i pożywna

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 szkl. kaszy kuskus
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 papryka czerwona i 1 papryka żółta
  • 1/2 szkl. oliwy z oliwek
  • sok z 1 limonki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • spora garść liści
  • świeżej mięty i bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kuskus zalej taką ilością lekko posolonego wrzątku, by woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszki. Odstaw ją do spęcznienia (na ok. 10 minut). W tym czasie groszek przełóż na sitko, pozostaw tak, aż ocieknie z zalewy. Papryki rozetnij, oczyść z pestek. Strąki opłucz, pokrój w kostkę. Listki mięty oraz bazylii opłucz, osusz na ściereczce. Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą. Spęczniałą kaszkę przemieszaj widelcem. Dodaj do niej osączony groszek, papryki oraz listki mięty i bazylii. Skrop sokiem z limonek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej czosnkową oliwą. Przemieszaj. Sałatkę odstaw na 30 minut w chłodne miejsce, by wszystkie smaki dobrze się przeniknęły.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama