Sałatka z kuskusem
Lekka i pożywna
Sposób przygotowania
Kuskus zalej taką ilością lekko posolonego wrzątku, by woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszki. Odstaw ją do spęcznienia (na ok. 10 minut). W tym czasie groszek przełóż na sitko, pozostaw tak, aż ocieknie z zalewy. Papryki rozetnij, oczyść z pestek. Strąki opłucz, pokrój w kostkę. Listki mięty oraz bazylii opłucz, osusz na ściereczce. Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą. Spęczniałą kaszkę przemieszaj widelcem. Dodaj do niej osączony groszek, papryki oraz listki mięty i bazylii. Skrop sokiem z limonek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej czosnkową oliwą. Przemieszaj. Sałatkę odstaw na 30 minut w chłodne miejsce, by wszystkie smaki dobrze się przeniknęły.