Sałatka z młodych ziemniaków na gorąco

Dla miłośników dań na bazie ziemniaków.

Czas przyrządzenia: 25 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1,5 kg młodych ziemniaków sałatkowych (kleistych)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 50 g wędzonego boczku w plasterkach

Składniki - sos jogurtowy

  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego, typu greckiego
  • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku, posiekanego
  • łyżka soku cytrynowego
  • łyżka ostrej musztardy
  • łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj wszystkie składniki sosu jogurtowego. Przypraw do smaku, odstaw. 

2. Łodygi selera pokrój w cienkie krążki. 

3. Obierz ziemniaki, wrzuć do osolonego wrzątku, ugotuj (15 minut) i odcedź. 

4. Rozgrzej patelnię. Plastry boczku porozrywaj na mniejsze kawałki i wrzuć na gorącą patelnię. Podsmaż je na chrupko (minutę). Odsącz na ręczniku papierowym. 

5. Gorące ziemniaki przełóż na półmisek, posyp je pokrojonym selerem. Polej sosem i wymieszaj. Posyp boczkiem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje