Sałatka z papryki i kukurydzy
Najlepiej smakuje ze świeżą kukurydzą.
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 3 strąki czerwonej papryki
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 cebula
- 20 dag pomidorów kiściowych
- garść roszponki, czosnek
- 5 dag sera feta
- po 2 łyżki majonezu i jogurtu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kukurydzę odlej z zalewy, przelej na sicie zimną wodą i pozostaw do osączenia. Strąki papryk opłucz, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę.
2. Ogórek wyszoruj, pozostaw ze skórką. Pokrój w kostkę zbliżoną wielkością do papryki. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Umyte i osuszone pomidory kiściowe pokrój na połówki lub ćwiartki.
3. Roszponkę przebierz. Opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Odetnij korzonki. W dużej salaterce umieść posiekaną paprykę, osączoną kukurydzę, ogórek, cebulę, pomidorki oraz roszponkę, całość wymieszaj starannie.
4. Przygotuj sos. Ser feta osącz z zalewy, posiekaj drobno lub rozdrobnij w palcach. Utrzyj w miseczce razem z 1-2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dalej ucierając, dodawaj majonez oraz jogurt naturalny. Powstały sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem (jeśli będzie za gęsty, możesz go rozrzedzić mlekiem). Polej sałatkę.