Reklama

Reklama

Sałatka z pieczonych pomidorów i mozzarelli

Najprostsza, pyszna sałatka: pomidory plus mozzarella. Możemy oczywiście nieco zmienić tradycyjny przepis i pomidorki koktajlowe po prostu upiec w piekarniku. Smak tej sałatki zachwyci każdego.

Pomidory zapobiegają miażdżycy i wykazują działanie antynowotworowe. Zawierają silny przeciwutleniacz - likopen. Jego spożywanie przyczynia się do zachowania dobrego zdrowia i wspomaga nasz system odpornościowy. Ponadto wartościowym składnikiem pomidorów jest potas, który korzystnie wpływa na pracę serca. Pomidor zawiera także spore ilości witaminy C. Pomidor ważący ok. 180 g, który dodamy np. do sałatki, zapewni nam połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C.

Reklama

Dla wielu odkryciem będzie sałatka z pomidorów pieczonych. Warzywa te po prostu zapiekamy w piekarniku i dodajemy do pysznej kremowej mozzarelli. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia, dodatkowa zaleta: sałatka jest łatwa do przygotowania.

Do jej przygotowania potrzebujemy: 500 g pomidorów koktajlowych, łyżki octu balsamicznego, 2 łyżek oliwy z oliwek, szczypty cukru, soli i pieprzu, mozzarelli di bufala, 150 g drobnych kulek mozzarelli, małego pęczka bazylii.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Kroimy pomidory na pół, w zależności od ich wielkości, i układamy je na blasze. Posypujemy je cukrem, solą i pieprzem oraz skrapiamy octem balsamicznym i oliwą z oliwek.

Pomidory pozostawiamy w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy przez kolejne 20 minut. Pozostawiamy pomidory do ostudzenia i dopiero na 5 do 10 minut przed podaniem sałatki mieszamy je z mozzarellą. Całość obficie posypujemy bazylią.

Możliwe jest zróżnicowanie rozmiarów pomidorów: pozostawiamy najmniejsze w całości, zaś większe kroimy na połówki lub ćwiartki. Oczywiście, nie zapominamy o podaniu do sałatki świeżego, chrupiącego chleba...

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje