Reklama

Reklama

Sałatka z rukolą i parmezanem. Doskonała na lato

Sałatka z rukolą z dodatkiem świeżych pomidorów i parmezanu idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla. Rukola to jedna z sałat, która świetnie komponuje się z różnymi warzywami, a szczypta parmezanu tylko podkreśli jej wyjątkowy smak.

Składniki

  • 500 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 czerwona cebula,
  • pęczek rukoli,
  • 2 łyżki orzeszków piniowych,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki białego octu balsamicznego,
  • sól, pieprz, cukier,
  • 1 cukinia

Sałatka z rukolą i parmezanem: przygotowanie

  

Pomidory, sparzyć wrzątkiem i przekroić na pół każdy. Cebulę obrać, pokroić w bardzo cienkie krążki. Rukolę umyć, otrząsnąć z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym. 

Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. 

Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem, wmieszać 3 łyżki oliwy, dodać orzeszki. 

cukinię umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Usmażyć na złoty kolor na jednej łyżce oliwy z oliwek.

Pomidory, cebulę, rukolę i sos wymieszać. Sałatkę nakładać na talerzyki, posypać starym parmezanem. 

Sałatkę z rukolą i parmezanem Podawać z grzankami z ciabatty.

***

Reklama

Lubisz sałatki i szukasz innych inspiracji? Sprawdź te przepisy: 

Sałatka kalafiorowa z nowalijkami, to pomysł na przemycenie warzyw do codziennego menu.

Sałatka z burakiem i mozzarellą, to doskonałe połączenie sera i warzyw, 

a orzeźwienie w letni dzień przyniesie sałatka z ananasem.

***
Zobacz również:


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Sałatka z rukolą | parmezan | grill

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje