Sałatka z rukolą i parmezanem. Doskonała na lato
Sałatka z rukolą z dodatkiem świeżych pomidorów i parmezanu idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla. Rukola to jedna z sałat, która świetnie komponuje się z różnymi warzywami, a szczypta parmezanu tylko podkreśli jej wyjątkowy smak.
Sałatka z rukolą i parmezanem: przygotowanie
Pomidory, sparzyć wrzątkiem i przekroić na pół każdy. Cebulę obrać, pokroić w bardzo cienkie krążki. Rukolę umyć, otrząsnąć z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu.
Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem, wmieszać 3 łyżki oliwy, dodać orzeszki.
cukinię umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Usmażyć na złoty kolor na jednej łyżce oliwy z oliwek.
Pomidory, cebulę, rukolę i sos wymieszać. Sałatkę nakładać na talerzyki, posypać starym parmezanem.
Sałatkę z rukolą i parmezanem Podawać z grzankami z ciabatty.
***
Lubisz sałatki i szukasz innych inspiracji? Sprawdź te przepisy:
Sałatka kalafiorowa z nowalijkami, to pomysł na przemycenie warzyw do codziennego menu.
Sałatka z burakiem i mozzarellą, to doskonałe połączenie sera i warzyw,
a orzeźwienie w letni dzień przyniesie sałatka z ananasem.
***
Zobacz również: