Sałatka z szynką (po 2. roku życia)

Sałatki są zdrowe i pożywne. Warto wprowadzać je do jadłospisu dzieci już od najmłodszych lat. Dlatego koniecznie wypróbuj nasz przepis.

Od najmłodszych lat ucz dziecko, co znaczą prawidłowe nawyki żywieniowe.
Od najmłodszych lat ucz dziecko, co znaczą prawidłowe nawyki żywieniowe. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 łyżki makaronu penne
  • 1-2 łyżki zielonego groszku
  • 1 jajko
  • 1-2 cienkie plasterki szynki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka
  • majonezu
  • koperek
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj na miękko w lekko osolonej wodzie. Jajko ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupki.

Szynkę i jajko pokrój w paski, najlepiej średniej grubości. Dodaj zielony groszek, posiekany szczypiorek i koperek.

Ostudzony makaron połącz z pokrojonym jajkiem, szynką, groszkiem, koperkiem oraz szczypiorkiem.

Wymieszaj jogurt z majonezem i sosem polej sałatkę. Serwuj malcowi od razu po przyrządzeniu.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas