Sałatka z tuńczykiem
Zrób na drugie śniadanie sałatkę z tuńczykiem. Ta z naszego przepisu smakuje doskonale.
Składniki na 3-4 porcje:
- 10 dag ryżu
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w oleju lub w sosie własnym)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 strąk czerwonej papryki
- ½ szklanki kukurydzy konserwowej
- ½ szklanki groszku konserwowego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól l pieprz
Przygotowanie:
1. Ryż kilkakrotnie opłucz pod bieżącą zimną wodą (dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru skrobi i po ugotowaniu ryż będzie sypki). W garnku zagotuj wodę (proporcje 1 i ½ szklanki wody na 1 szklankę ryżu). Gdy zacznie wrzeć posól i wrzuć ryż. Gotuj na średnim ogniu ok. 15 min, aż będzie miękki.
2. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę. Tuńczyka osącz z zalewy lub oleju. Jajka pokrój w kostkę. Do majonezu dodaj jogurt naturalny, wymieszaj.
3. Do miski włóż ryż, dodaj paprykę, jajka, kukurydzę, groszek konserwowy oraz tuńczyka. Dodaj majonez z jogurtem, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Rada: Majonez możesz przygotować samodzielnie. W wysokim naczyniu zmiksuj 1 żółtko z 1 łyżką musztardy. Nie przerywając miksowania, powoli, w kilku porcjach wlej cienkim strumieniem olej (500 ml). Ucieraj tak długo, aż masa będzie jednolita i bardzo gęsta. Na koniec dodaj 2 łyżki octu, ½ łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, szczyptę pieprzu i jeszcze chwilę miksuj. Przechowuj w lodówce.