Sałatka z zielonych szparagów i koziego sera z orzechami laskowymi
Sezon na szparagi rozpoczyna się pod koniec kwietnia i trwa do połowy lipca. Z tymi zielonymi warzywami doskonale komponują się chrupiące orzechy, które ze względu na swoje właściwości odżywcze i duża zawartość witamin i składników mineralnych stworzą ze szparagami prawdziwą bombę witaminową.
Sposób przygotowania
Szparagi myjemy i gotujemy na parze (pamiętajmy o tym, aby po ugotowaniu nie były za miękkie, ale chrupiące). Następnie cukinię kroimy na cienkie paski, a rzodkiewki w plasterki. Wszystkie składniki przekładamy do większej miski, dodajemy garść rukoli oraz groszek. Następnie wystudzone szparagi kroimy wzdłuż na pół w i dodajemy do wszystkich składników razem z kozim serem. Na patelni prażymy połówki orzechów laskowych, które na sam koniec, już wystudzone dodajemy do pozostałych składników. Przed podaniem polewamy wszystko dressingiem przygotowanym na bazie miodu, oliwy, soku z cytryny i doprawionym solą oraz pieprzem.