Sałatka z ziemniaczkami i groszkiem
Pełnowartościowy posiłek, który syci na długo.

Składniki
- 2 pojedyncze wędzone piersi z kurczaka
- 6-8 młodych ziemniaków
- 5 dag żółtego sera
- 6 łyżek zielonego groszku
- 6 łyżek kukurydzy konserwowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści ziół (koperek, trybula lub natka pietruszki, szczypiorek)
- 4 łyżeczki majonezu (najlepiej niskotłuszczowego)
- sól
- mielony biały pieprz
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie groszek opłucz, wrzuć do wrzącej wody, gotuj ok. 1 minutę. Przełóż na sitko, przelej zimną wodą i dobrze osącz. Wędzone piersi z kurczaka potnij w sporą kostkę. 2. Ugotowane ziemniaki potnij w plastry. Czosnek obierz, posiekaj. Ser zetrzyj na grube wiórki. Kukurydzę osącz. Zioła opłucz, grubo posiekaj. 3. Wymieszaj groszek, kukurydzę, kurczaka, ser, czosnek i zioła. Oprósz pieprzem i ew. solą. Przemieszaj. Ziemniaki nałóż do 4 kokilek. Przykryj sałatką, udekoruj majonezem.