Reklama

Reklama

Sałatka z ziemniaczkami i groszkiem

Pełnowartościowy posiłek, który syci na długo.

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 pojedyncze wędzone piersi z kurczaka
  • 6-8 młodych ziemniaków
  • 5 dag żółtego sera
  • 6 łyżek zielonego groszku
  • 6 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści ziół (koperek, trybula lub natka pietruszki, szczypiorek)
  • 4 łyżeczki majonezu (najlepiej niskotłuszczowego)
  • sól
  • mielony biały pieprz

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie groszek opłucz, wrzuć do wrzącej wody, gotuj ok. 1 minutę. Przełóż na sitko, przelej zimną wodą i dobrze osącz. Wędzone piersi z kurczaka potnij w sporą kostkę. 

2. Ugotowane ziemniaki potnij w plastry. Czosnek obierz, posiekaj. Ser zetrzyj na grube wiórki. Kukurydzę osącz. Zioła opłucz, grubo posiekaj. 

3. Wymieszaj groszek, kukurydzę, kurczaka, ser, czosnek i zioła. Oprósz pieprzem i ew. solą. Przemieszaj. Ziemniaki nałóż do 4 kokilek. Przykryj sałatką, udekoruj majonezem.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje