Sałatka ziemniaczana Ewy Wachowicz. Będzie królować na każdej imprezie
Nie tylko my, Polacy, "poważamy" ziemniaki. Będąc w Austrii czy w Niemczech niejednokrotnie jadłam potrawy z wykorzystaniem kartofli. Poniżej moja propozycja na sałatkę inspirowaną recepturą rodem z Austrii.
Składniki na sałatkę ziemniaczaną:
- 500 g ziemniaków
- 150 g boczku
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżki octu winnego
- sól
- pieprz
- rukola
- ½ szklanki bulionu
- 1 łyżka musztardy
Przygotowanie sałatki ziemniaczanej:
- Ziemniaki ugotować w mundurkach - bacząc, by się nie rozgotowały!
- Wody nie solić, bo skórka solidnie chroni je przed penetracją soli.
- Po ugotowaniu kartofle obrać, pokroić w zgrabne talarki i przełożyć do miski.
- Na patelni podgrzać oliwę i podsmażyć w niej pokrojony w kosteczkę boczek.
- Gdy się lekko zezłoci, wrzucić drobno posiekaną cebulę i smażyć, aż będzie miękka i przezroczysta.
- Patelnię zdjąć z ognia, zawartość przełożyć do miski z ziemniakami.
- Smak po smażeniu wymyć octem winnym, wlać do miski.
- Następnie dorzucić korniszony pokrojone w drobną kostkę. W ciepłym bulionie rozpuścić łyżkę musztardy i takim sosem polać ziemniaczaną sałatkę.
- Delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, po czym zostawić, by wszystko ładnie się zmacerowało.
- Do sałatki można dodać jeszcze kilka listków rukoli - w smaku jest lekko gorzkawa, więc doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami austriackiego specjału.
Zobacz również: Kolacja bez chleba. Ewa Wachowicz serwuje taką zapiekankę